Aktiva och passiva inkomster

Introduktion

Genom att dela upp inkomster i aktiva och passiva inkomster kan vi koppla inkomsterna till tid och energi. En aktiv inkomst är en inkomst där du aktivt använder din tid och energi för att tjäna pengar. En passiv inkomst är en inkomst där du har gjort jobbet en gång och nu får betalt flera gånger om.

Aktiva och passiva inkomster

Tidigare har vi pratat om att en inkomst är pengar in i din ekonomi. För att ytterligare kunna lyfta privatekonomin till en ny nivå så relaterar vi till alla inkomster som antingen aktiva eller passiva. I korthet är en aktiv inkomst är en inkomst där ett aktiv utbyte mot tid och energi har skett. En passiv inkomst är däremot en inkomst som kommer till följd av att man en gång tidigare lagt in tid och energi och nu får betalt för det om och om igen.

Genom att göra inkomsterna aktiva eller passiva får vi en koppling till tid och energi. Syftet med den kopplingen är att kunna utvärdera huruvida man lägger sin tid och energi på rätt saker i förhållande till det som är viktigt i livet. Det ger dessutom en möjlighet att kunna mäta hur det går på ens resa mot ekonomisk trygghet och frihet för den som är intresserad av det.

Förhållandet mellan den aktiva och passiva inkomster

Vi har byggt in det i Spirecta genom att du för varje inkomst kan ange till hur stor del den är aktiv eller passiv. Notera att den aktiva och passiva andelen hänger ihop enligt följande:

 • 100 % aktiv inkomst = 0 % passiv inkomst
 • 60 % aktiv inkomst = 40 % passiv inkomst
 • 0 % aktiv inkomst = 100 % passiv inkomst
 • och så vidare enligt formeln: AKTIV = 100 % - PASSIV

Det vill säga att en 100 % aktiv inkomst i form av t.ex. en lön är 0 % passiv. Motiveringen är att du måste aktivt gå till jobbet och utföra dina arbetsuppgifter. För det här jobbet får du betalt en lön. Om du inte dyker upp på jobbet och byter din tid, energi och kompetens mot lösa arbetsgivarens problem så kommer du inte heller få betalt. Således är lönen ofta 100 % aktiv.

En aktiv inkomst är som att springa med hinkar. Slutar man springa med hinkarna slutar pengarna komma.

En 100 % passiv inkomst är en form av inkomst där du en gång har lagt ner tid, energi och kompetens på ett sådant sätt att du får betalt många gånger om för det genomförda jobbet. Det enklaste exemplet är ränteinkomsterna från pengar på ett sparkonto med ränta. Du har en gång tjänat in pengarna genom att lägga tid, energi och kompetens. Sedan har du använt annan tid, energi och kompetens för att hitta ett sparkonto en ränta där du har placerat pengarna. Varje år kommer du nu att få en ränta - om än liten - utan att du behöver göra någon mer ansträngning i tid, energi och kompetens.

En passiv inkomst är som att bygga en vattenledning. Det tar tid och ansträngning, men när väl vattenledningen är byggd så kommer vattnet att komma utan att du behöver göra mer än ett marginellt underhåll

Ibland kan det vara klurigt att definiera det som antingen eller och då har du möjligheten att välja en egen inställning mellan 0 och 100.

Exempel på AKTIVA inkomster

Nedan följer några vanliga exempel på aktiva inkomster:

 • Bidrag - Alla former av bidrag är mer aktiva än passiva. Du måste uppfylla kraven för bidraget för att få det. När du t.ex. slutar ta hand om dina barn eller de blir tillräckligt gamla så slutar barnbidraget att komma. Samma sak med a-kassa - när du inte är arbetslös längre så får du inte längre bidraget.
 • Lön - Bör i de allra flesta fall vara mer aktiv än passiv eftersom det kräver en kontinuerligt insats i form av tid, energi och kompetens. Det gäller även om du är chef eller äger verksamheten. Behöver du vara där för att få ersättningen så är den aktiv.
 • Försäljning av prylar - försäljning av varor och prylar på t.ex. Blocket eller motsvarande rekommenderar vi att se som aktiva.
 • Pension - vi rekommenderar att pension som aktiv eftersom den bygger på ett tvångssparande under den tiden som du faktiskt använde din tid, energi och kompetens för att spara ihop till den.
 • Utdelning från eget bolag - om du äger ett eget bolag som du tar ut utdelning från tack vare det jobbet som du har bidragit till så rekommenderar vi att se det som en aktiv inkomst. Om det är så att du kan ta ut utdelning utan att lyfta ett finger då är den passiv.

Exempel på PASSIVA inkomster

Nedan följer några vanliga exempel på passiva inkomster:

 • Ränte- och kapitalinkomster samt utdelningar - de flesta inkomster som kommer till följd av att dina pengar arbetar bör anses vara passiva.
 • Inkomster från system - inkomster från olika slags system kan vara passiva. Exempel kan vara royalty-inkomster från en bok, en låt eller ett patent. Andra exempel är t.e.x nätverksinkomster, återkommande provisioner eller liknande.

Andra typer av uthyrningsinkomster kan vara passiva under ovan förutsättning. Dvs att det inte kräver någon arbetsinsats, övervakning, försäljning eller engagemang av någon sort.

Ställ in och börja använd aktiva och passiva inkomster

Frågor, funderingar eller kommentarer?

Klicka gärna på “svara” nedan om det är något du undrar eller har en fundering kring. Vi läser alla kommentarer och svarar på de flesta så fort vi kan.

:arrow_left: Tillbaka till innehållsförteckningen