Bokföra hävstång i Spirecta

Hallå!

Har börjat handla med hävstång i en fondportfölj hos Avanza.

Hur bokför jag detta som Lån?

Hur skulle ni göra?

Kredit på avanza och Nordnet fungerar genom att du har ett kopplat kreditkonto och när du handlar med kredit så förs pengar över från kreditkontot till din depå, isk/KF etc. Så länge du inte aktivt sätter in pengar på kreditkontot så har du lånat pengarna. Så i spirecta är det ganska rakt fram att du för över pengar från ett skuldkonto till din tillgång. Räntan bokför du som utgift från ditt depåkonto.

  1. Skapa en skuld för de kontona som du har kredit på, kredit-avanza-isk tex i spriecta (lika som för kreditkort, bolån, CSN).
  2. När du handlar och utökar krediten så bokför du en överföring från skulden till tillgången (alltså ditt ISK).
  3. Bokför ränta som utgift från tillgången till lämpligt utgiftkategori, “kapitalkostnader” kanske.
  4. Handla på din depå/ISK/KF.
  5. Bokför avbetalning av skulden först den dagen du aktivt för över pengar till kreditkontot.

I verkligheten är kredit på avanza och Nordnet lite krångligare. De räknar din nettokredit, så du betalar bara ränta och anses ha lånat pengar då du har mindre likvida medel på kontot än du har lånat. Alltså har du lånat 10 000 kr men har 15 000 kr på kontot betala du ingen ränta. Men du har fortfarande lånat pengarna och i spirecta betala vi inte av lånet.

Tänk även på att ISK och KF så beskattas alla insättningar så att betala av krediten flera gånger om året bara för att sen utöka krediten igen är inte gynnsamt.

2 gillningar