Kom igång - Steg 9 - Livsplanen: din ekonomiska plan för livet

Saker bra att veta om Livsplanen

Nedan följer några saker som är bra att veta om Livsplanen, lite tips och trick helt enkelt.

1. Tips på hur du jobbar med beloppen i Livsplanen.

Visa detta tips

Det enklaste sättet att jobba med Livsplanen är via Livsplans-rapporten. Där kan du snabbt uppdatera värden antingen i en period, per år, per månad eller genom att klistra in via Excel. Håll muspekaren över en kategori, tillgång eller skuld för att pen-ikonen ska komma upp.

då får du upp denna rutan där du kan jobba med beloppen:

Om du däremot vill ha en mer detaljerad kontroll, gå in på respektive kategori, tillgång eller skuld och klicka på fliken “Livsplan”. Där har du ofta fler alternativ att bygga ihop siffrorna i olika perioder med olika antagenden.

Det sista och ultimata sättet för dig som vill detaljstyra själv är att klistra in siffror som du har räknat på själv i Excel eller Google Sheets.

2. Siffrorna i Livsplanen är statiska

Visa detta tips

En viktig sak att förstå med Livsplanen är att den bygger på statiska siffror som sedan summeras. Det är alltså inte som i Excel där man gör olika antaganden och siffror uppdateras i realtid. För att Livsplanen ska praktiskt fungera så sker det mesta i två steg:

  1. Man gör någon slags beräkning som spottar ut ett belopp per månad.

  2. Spirecta sparar resultatet av beräkningen, det vill säga beloppen, inte beräkningen.

Det är viktigt att veta eftersom det kan uppstå fel i Livsplanen enligt följande.

  • Du gör en simulering av en tillgång och du sparar beloppen, t.ex. i perioden 2023-06 - 2046-06.

  • Du upptäcker att du vill göra ett stort uttag 2040-12. Du lägger in uttaget och Spirecta sväljer det.

  • Men, vad som händer nu är att den utgående balansen för 2040-12 uppdateras inte, utan kommer vara samma som innan. Dvs. värdet på tillgången skiljer inte innan och efter du lade till uttaget eftersom siffran är statisk.

  • Det korrekta sättet att göra ovan, vore att göra om hela beräkningen för tillgången. När det gäller tillgångar och skulder är det min rekommendation att nästan alltid göra om hela beräkningen istället för att försöka rätta enskilda siffror.

3. Du kan göra flera scenarion

Visa detta tips

Livsplanen i Spirecta bygger på budget-funktionen. Det vill säga att du kan skapa en ny budget och då får du möjligheten att göra en ny Livsplan. Självklart går det att kopiera siffrorna om du bara vill göra mindre förändringar utan att behöva göra om allt jobbet.

Denna del kommer att fyllas på efterhand.

1 gillning