Kom igång - Steg 9 - Livsplanen: din ekonomiska plan för livet

Tänk om ekonomi är penseln som man kan måla sitt liv med. Då blir Livsplanen själva tavlan eller den ekonomiska berättelsen om ditt liv. Det här som du kan titta på hur din ekonomi kommer att se ut från och med idag till din 100-års dag. Spirecta hjälper dig att måla tavlan på ett enkelt sätt.

Man kan säga att Spirecta består av tre delar. Den ena delen är själva bokföringsverktyget som hjälper dig att ha koll på hur det går historiskt. Livsplanen är den framåtblickande delen i Spirecta. Det är här du skapar och designar den ekonomiska aspekten av ditt liv framåt. Den sista delen handlar om att koppla ihop dessa två delarna så att när du har skapat din Livsplan, att du kan följa upp på den och se att den blir av.

Väldigt förenklat kan man säga att Livsplanen är en slags “budget” för framtiden för hela din ekonomi. De flesta jobbar bara med en resultatbudget, dvs. inkomster och utgifter. Livsplanen utvidgar detta konceptet till att framförallt även ta hänsyn till dina tillgångar och skulder.

Kanske har du någon gång gjort en ränta-på-ränta beräkning på ett sparande. Det här något liknande, du kommer få göra det för alla dina tillgångar, Sedan sätter vi det i relation till dina skulder och amorteringarna på dessa, samt de inkomster och utgifter som du önskar att ha i framtiden.

Det gör att vi kommer in på det spännande. Då kan du nämligen börja experimentera med t.ex. FIRE, gå i pension vid olika åldrar, se när du har råd att gå ner i arbetstid, om det fungerar att vara utomlands på vintern, att starta eget eller vad det nu än må vara.

Det hjälper dig även att undvika misstag som att vara orolig i onödan, att få en bättre balans mellan konsumtion idag och imorgon och inte minst även lägga sparandet på rätt nivån. Inte bara hjälper det till att få sparandet på rätt nivå, det hjälper även till kring vilken avkastning du behöver, om pengarna kommer räcka när du blir gammal, effekterna av beslut som du tar idag och mycket mer. :slight_smile:

Livsplanen hjälper dig helt enkelt att designa livet så som du vill ha det utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Det är vad jag har hjälpt förmögna människor med historiskt i Excel-filer, men nu har du samma möjlighet att leka med det själv i Spirecta. Jag hoppas att du kommer gilla funktionaliteten. Naturligtvis ingår det utan extra kostnad i din prenumeration.

Många hälsningar,
Jan

Gå gärna vidare till:

Nästa steg i kom-igång-guiden

Om du har frågor, använd hjälp-knappen eller skriv en kommentar nedan. Du kan även ta kontakt med oss via “Hjälp”-knappen nere till höger.

:arrow_right: Till nästa steg (10) i kom-igång-guiden

:arrows_counterclockwise: Tillbaka till innehållsförteckningen

:arrow_left: Föregående steg (8) i kom-igång-guiden

2 gillningar

Exempel på hur en berättelse kan se ut berättad med hjälp av den ekonomiska livsplanen

Jag brukar säga att ekonomi är penseln som man målar sitt liv med. Ekonomin och pengarna blir då ett sätt att illustrera berättelsen man vill ha i sitt liv. Det bästa av allt är att vi inte behöver hänga med och se hur historien kommer utspela sig, utan med den ekonomiska livsplanen kan vi vara med och skapa den.

Säg hej till Anna och Martin

Tryck här för att läsa introduktionen

Därför har jag nedan hittat på Anna och Martin som båda är födda 1980. Det vill säga att de idag är 43 år gamla. De avser att gå i pension när de fyller 65 år, dvs. 2045. De har två barn som är födda 2011 och 2018 som de vill stötta med en summa pengar när de fyller 18 år. Anna jobbar på kommunen och tjänar 37.000 kr innan skatt som blir ca 27.700 efter skatt. Hennes man Martin jobbar inte heltid och tjänar 21.500 kr efter skatt.

Nedan ser vi Livsplansprognosen för de kommande 10 åren. I hushållet får de således in ca 52.000 kr och har utgifter för ca 44.000 kr. Så de går plus som synes på bilden (=de gröna staplarna är större än de röda utgifterna).

Vi kan även dra ut livsplanen från 10 år fram till deras 82-års dag. Då ser det ut som följer:

Det första som sticker ut är de två utgiftstopparna 2029 och 2036.

Kapitel 1: hjälpa våra barn till en bra start i livet

Tryck här för att läsa detta kapitel

Förklaringen ligger i att 2029 fyller första barnet 18 år och då får det hälften av beloppet som de sparat (100.000 kr). 2036 fyller nästa barn 18 år och då får det också 100.000 kr och därefter delar de på resterande belopp. Det är inlagt som en gåva till dem vilket syns under utgifter:

Det är ju dock inga problem för dem att hantera dessa två utgifter då de ges av barnsparandet som är en tillgång. Här nedan ser du värdet där uttaget 2029 blir tydligt som ett jack nedåt från 2028.

Tittar vi på uttaget så matchar det utgiften. Så Anna och Martin behöver inte ta pengarna från sina löpande utgifter för att klara de två topparna.

Det här är en liten del av deras ekonomiska livsberättelse där kapitlet skulle kunna heta: “Hjälpa våra barn till en bra start i livet.”. Här är den intentionen beskriven i siffror och stöds av den ekonomiska livsplanen.

Det vill säga att vi i den ekonomiska livsplanen bör lägga in allt som vi vill ska hända i verkligheten. Sedan får man ju så klart ta hänsyn till att alla palner och modeller är fel, men att vissa är användbara. Är det säkert att det blir just dessa beloppen i verkligheten? Nej. Men det ger ändå en fingervisning kring vad det skulle kunna bli.

Kapitel 2: “Samma livskvalitet i pension som idag”

Tryck här för att läsa detta kapitel

Nästa del i berättelsen om Martin och Anna är att de önskar ha ett lika fint och gott liv i pension som de har idag. Låt oss då titta på hur det kommer se ut när de går i pension.

Det syns tydligt att inkomsterna sjunker och att de planerade utgifterna ligger ovanför den beräknade pensionen från 2047 och framåt. Här ser vi tydligt det branta fallet 2047 i inkomster.

Som vi i Spirecta kan bryta ner i de olika kategorigrupperna som vi har:

Men även titta på det på detaljerad nivå:

Det vi alltså hela tiden gör är att vi sammanställer det nedifrån upp. Genom att ange beloppen för de underliggande kategorierna t.ex. lön Anna, pension Anna, bidrag etc. så kan vi sedan sammanställa det i grafer som dessa. Om vi utgår från den initiala grafen:

Så kan vi även låta Spirecta räkna ut nettot. Det vill säga vi kan ställa oss frågan hur mycket back kommer vi att gå på årsbasis?

Kapital 3: Lösa problemet “pensionen räcker inte till för det livet vi önskar i pension”

Tryck här för att läsa detta kapitel

Men precis som vanligt i en ekonomi så är det ingen fara att gå back i resultaträkningen givet att man har tillgångar som kan kompensera. Låt oss därför titta på deras tillgångar:

Även denna kan vi bryta ner i sina beståndsdelar:

Vi kan även “släcka” radhuset eftersom de inte vill sälja det utan bo kvar:

Då kan vi se att det finns ett LYSA-konto med följande utveckling.

Här resonerar Anna och Martin att dessa pengar kan användas för att täcka upp “minuset” som ges efter pension till följd av att pensionen är lägre än lönen. Vi testar olika scenarion i Spirecta för att se hur mycket pengar som vi kan plocka ut från sparandet från och med 2047 där vi börjar gå back.

Vi börjar med att “bygga” ihop antagandena för sparandet för just detta specifika konto. Vi vill månadsspara olika mycket i olika perioder:

Vi provar med ett uttag om 12.000 kr per månad från och med 2047 och utifrån vårt resultat nedan så verkar det fungera och 2063 finns där fortfarande ca 500.000 kr kvar.

Vi sparar siffrorna och går tillbaka till Livsplansverktyget för att se hur denna nya förändring påverkar. Resultatet är ju oförändrat (vi har ju inte fått fler nya pengar (=inkomster) och utgifterna är samma), så det är inget konstigt.

Utan det vi behöver titta på är kassaflödet. Kassaflödet är (inkomster + försäljning av tillgångar) minus (utgifter + amortering + sparande). Det vill säga alla inkommande pengar minus alla utgående pengar. Här ser vi nu tydligt att vi är på plus från 2047 och framåt.

Det vill säga att Anna och Martin kommer att kunna bibehålla samma livskvalitet i pension som de har idag i sin vardag.

Kapitel 4: Unna sig det lilla extra - “fira pensionen”-resa med barnen

Tryck här för att läsa detta kapitel

Om vi tittar närmare på kassaflödesrapporten så ser vi dessutom att det är rätt stora överskott både 2045 och 2046 samt att de ligger på plus med nästan 40.000 kr från 2047 och framåt.

Tittar vi dessutom på deras tillgångar vs skulder:

Så ser vi att det finns utrymme att ta av. Det styrks dessutom av det ackumulerade kassaflödet som ligger på över 1.000.000 kr i perioden. Just kassaflödet vill man ju egentligen att det ska ligga så när 0 som möjligt, för då har man ju hittat ett jobb för alla pengarna antingen i form av utgift, sparande eller amortering.

Låt oss därför testa lägga två resor 2045 och 2046 tillsammans med barnen i samband med att de fyller 65 år. Då blir det ett sätt att fira pensionen. Enligt Livsplanen så finns det utrymme för ett kombinerat belopp om 300.000 kr för båda resorna.

utan att det påverkar kassaflödet supermycket:

Så här har vi kompletterat deras berättelse med två jättefina resor som de kan göra tillsammans med barnen medan de själva fortfarande har hälsan.

Avslutande ord

Tryck här för att läsa de avslutande orden

På det här sättet kan man med hjälpa av Livsplanen bygga en berättelse om det livet som man önskar att ha från idag och till sin 100 års dag. Man kan pröva hur det slår att t.ex. bli FIRE, att gå i pension tidigare, att köpa det där huset utomlands, starta eget, gå ner i arbetstid eller vad man nu önskar. Det är helt enkelt ett sätt att klä livet i siffror eller att ha ett ekonomiskt perspektiv på livet.

Sedan är det mycket som Spirecta inte hjälper till med som vi pratar om på RikaTillsammans kring - vad är det som är viktigt i livet? Vad är det som jag vill fylla livet med? Hur ser min ideala vecka eller mitt ideala år ut? Det vill säga det som ska hamna på utgifterna i Livsplanen.

Dessutom stödjer Spirecta att man skapar flera olika berättelser om man önskar ett normalscenario, ett “karibien”-scenario eller motsvarande. Så det är verkligen något som man kan leka med. :slight_smile:

Jag hoppas att ovanstående historia illustrerar värdet med Livsplanen. Min erfarenhet av att ha gjort det här med klienter historiskt är att det ofta ger ett helt nytt lugn i ekonomi och framtiden. Vissa har till och med sagt att:

“det börjar gå upp för mig nu att det kommer gå ekonomiskt bra för mig”

eller

“det känns skönt att slippa oroa sig”

eller den roligaste av alla var en kvinna som önskade att en gång i livet ha råd att besöka Galapagos-öarna. Hon gjorde fel i Livsplanen och istället för att sätta in resan en gång i framtiden, så råkade hon sätta in den varje år från 70 och fram till sin 85 års dag OCH det gick ihop. Hennes min när hon insåg och ropade ut:

Va!? Kan jag åka till Galapagos-öarna VARJE år tills jag dör?

var helt obetalbar. Det är syftet med Livsplanen - att illustrera och skapa en bild av hur din ekonomi kan se ut i framtiden så att du kan få ut av ditt liv det som du själv vill och är viktigt för dig. :slight_smile: :heart:

1 gillning

Kom igång med Livsplanen i Spirecta - fem uppgifter att göra

"Läs introduktionen

Livsplanen skapas nedifrån upp. Det vill säga att inkomstdelen i Livsplanen är summan av alla belopp du har angivit för respektive inkomst-kategori. Livsplanen bygger alltså redan på det jobbet med kategorierna som du har gjort i Spirecta.

I grunden är det alltså relativt lätt att komma igång med Livsplanen då det i grunden handlar om att:

 1. Fundera på vilken berättelse om ditt liv du vill berätta, t.ex.:

  • När vill du (och din partner) gå i pension?
  • Vilka mål och standarder vill du ha i ditt liv?
  • Vad är viktigt för dig i ditt liv?
  • etc.
 2. Gå genom och simulera / ange belopp för dina respektive:

  • inkomstkategorier,
  • utgiftskategorier,
  • tillgångar och
  • skulder

  Ange beloppen utifrån en kombination av vad du har haft historiskt och vad du önskar dig i förhållande till svaren i uppgift 1.

 3. Använd sammanställningarna i Livsplans-rapporten för att se att det går ihop - t.ex. att ditt kassaflöde för respektive år är marginellt över noll.

 4. Använd Spirecta för att över tid mäta och följa upp mot din skapade Livsplan. Alla belopp som du skapar i Livsplanen blir nämligen “budgetsiffror” som du kan mäta måluppfyllnad och avvikelse mot.

Sedan är det som alltid viktigt att komma ihåg att alla planer och modeller är fel, men vissa är användbara. Det är supersvårt att göra en förutsägelse 20 år fram i tiden, men som tur är så behöver den inte vara exakt eftersom vi fram till om 20 år kommer ha mängder av möjligheter att korrigera och anpassa oss längs vägen. Men oavsett hur man än vänder och vrider på det, så är det ju bättre att ha en Livsplan, att ha en aning om de breda penseldragen än inga alls. :slight_smile:

Uppgift 1. Uppdatera din livsplan med dina inkomster

Tryck här för att visa uppgift 1

Jag rekommenderar att börja med att fylla i inkomsterna i Livsplanen. Mitt tips är att göra det i följande ordning:

Det som du ska göra i denna uppgiften är att:

 • Lägg in din lön efter skatt för perioden 2023-01 till och med månaden då du vill gå i pension. I mitt fall t.ex. 2046-09 då jag fyller 65 år.

 • Lägg in din pension efter skatt från och med månaden efter du valde i förra punkten. Enklast är att logga in på Pensionsmyndighetens hemsida, ändrar pensionsåldern till den som du önskar och använder deras siffror i Livsplanen.Tänk på att du behöver räkna om dem till nettosiffror.

  Enklast är att multiplicera med 0.7 som motsvarar det som blir kvar efter 30% skatt. Vill du räkna mer noggrant så kan du använda Skatteverkets räknesnurra eller den beräkning som Pensionsguiden har gjort i tabellen här.

 • Eventuellt göra samma sak för din partner om ni är två.

 • Lägg in eventuella bidrag, t.ex. barnbidrag så länge de är relevanta.

 • Lägg in eventuella övriga inkomster som är relevanta i ditt liv, t.ex. om du hyr ut något eller liknande.

 • Lämna kapitalinkomst-kontona (t.ex. Värdeförändring - bostad) nollade.

När du känner dig nöjd, gå vidare till nästa uppgift. :slight_smile: Tänk på att inget är permanent i Spirecta utan du kan alltid komma tillbaka, förbättra och uppdatera.

Uppgift 2. Uppdatera din livsplan med dina utgifter

Trycka här för att visa uppgift 2

Nästa steg är att göra samma sak för dina utgifter. Här är en kort introduktion:

Det som du ska göra i denna delen är att gå genom de olika utgiftskategorierna och göra en slags uppskattning över hur du tror och vill att dina utgifter ska se ut framgent. Med fördel använder du inspiration från de tidigare övningarna kring livskompassen och dina standarder.

Det vill säga gör en kombination av hur det ser ut idag, hur du tror det kommer se ut framgent och hur du skulle vilja att det ser ut. Om du saknar en utgiftskategori så går det bra att lägga till den via “Administration => Utgifter” och knappen “lägg till utgiftskategori”.

Tänk även på att du kan lägga in “engångsutgifter” som jag visar i slutet av videon, t.ex. om du vill ge förskott på arv, ge barnen körkort i present eller motsvarande.

OBS! Om du har en ränte-kategori, lämna den nollad. Det vill säga lägg inte in några räntekostnader. Vi kommer att hantera dessa i samband med att du lägger in skulderna.

Uppgift 3) Uppdatera med dina skulder

Trycka här för att visa uppgift 3

Nu är det dags att lägga in dina skulder på liknande sätt med dina inkomster och utgifter.

Det som skiljer skulderna från t.ex. utgifterna är att här tar vi även hänsyn till amortering och ränta. Räntan minskar ju i samband med att värdet på skulden minskar och det tar Spirecta höjd för och faktiskt även “för över” räntekostnaderna till utgiftsberäkningen.

Det går även göra mer avancerade simuleringar på skulderna på översiktsidan om du t.ex. vill amortera olika i olika perioder.

OBS! Givet att du t.ex. nollar ut din kreditkortsräkning på månadsbasis så kan du lämna kreditkorten nollade.

Uppgift 4) Uppdatera med dina tillgångar och deras utveckling

Trycka här för att visa uppgift 4

Nu är det dags för den sista delen, att lägga in siffrorna för tillgångarna. Principen är samma precis så som du har gjort tidigare.

Några saker att tänka på när du jobbar med dina tillgångar:

 • Se till att du har med alla dina tillgångar i listan, dvs. använd resultatet från övningen som vi gjorde häromveckan med dina tillgångar och skulder. Om du saknar någon eller någon inte passar, gå till “Administrera => Tillgångar” och radera / lägg till de som saknas.

 • Eftersom vi räknar inkomster och utgifter exkl. inflation i dagens penningvärde så är det lämpligt att ta hänsyn till det när du räknar med olika procentsatser på avkastningen. Lämpligt är att ta t.ex. 5% på aktier, 2.5% på räntor och 0.5% på bostaden. Det vill säga dessa siffror motsvarar avkastningen efter att inflationen är borttagen. Det kan tyckas lågt, men Pensionsmyndigheten räknar faktiskt lägre än så, de räknar på i snitt 1.9% efter inflation, men det tycker jag är lite hårt åt andra hållet.

 • Om värdet på dina bankkonto är mer eller mindre konstant då behöver du inte simulera något värde för dem.

 • Pensionstillgångarna blir ett specialfall i Spirecta. I verkligheten räknas de nämligen upp i värde fram tills dess att du går i Pension. Därefter räknas de om från ett “fast belopp” till en månatlig inkomst i olika perioder. Eftersom vi utgår från den månatliga inkomsten när vi jobbade med inkomstsiffrorna, är mitt förslag att INTE simulera pensionstillgångarna. Det vill säga att vi låter dem vara nollade och jobbar med dem som inkomster och inte tillgångar.

Grattis och bra jobbat att ha kommit så här långt. Nu kommer vi till finliret och analysen. :slight_smile:

Uppgift 5) Översiktsfliken och kassaflödet

Trycka här för att visa uppgift 5

Nu när du har fått in beloppen i Livsplanen då kan vi börja titta på det via översiktsfliken i Livsplansrapporten. Den hjälper dig att titta på ekonomin utifrån tre olika perspektiv:

 • Kassaflöde - det vill säga inkomster, utgifter, sparande, amorteringar och uttag

 • Resultat - inkomster vs utgifter

 • Förmögenhet - tillgångar vs skulder

Det här i denna fliken och via de tre perspektiven som du kommer att kunna se om berättelsen går ihop. Nedan följer en kort introduktion:

Det är OK, till och med förväntat, att resultatet kommer vara negativt när du går i pension. Inkomsterna från pensionen är ju lägre än inkomsterna från lönen samtidigt som utgifterna oftast är på ungefär samma nivå. På sätt och vis är resultatet, dvs. inkomster vs utgifter det minst intressanta perspektivet. Inkomsterna är vad de är och utgifterna sätts ju från din livskompass, dina standarder, mål och ideala vecka.

Du kan även snabbt kolla på tillgångar och skulder-översikten och få en känsla för hur nettoförmögenhet utvecklar sig. Den blir ofta större än vad vi tror och frågan att ställa sig är många gånger om det är relevant på den nivån, eller om man på något sätt kan jämna ut kurvan.

Kassaflödesöversikten

Det viktigaste i arbetet med Livsplanen är kassaflödesöversikten. Den visar nämligen inkommande pengar från din lön/pension samt uttag eller försäljning av dina tillgångar i förhållande till dina utgifter, amorteringar och sparande.

Målet med kassaflödesöversikten är att ha den lite plus varje år. Om du har en kassaflödesöversikt där varje år går väldigt mycket plus, så betyder det de facto att din plan inte är superbra eftersom det finns pengar över som inte går till utgifter, sparande eller amortering.

Jobbet för många av oss med Livsplanen är att anpassa och leka med tillgångarna på ett sådant sätt så att vi just har kassaflödet positivt alla år. Har man det, då gör det inget att resultatet är negativt.

Här handlar det således mycket om “trial-and-error” och anpassa Livsplanen och de olika delarna så att man har har en berättelse eller ett scenario som man gillar. :slight_smile:

1 gillning

Saker bra att veta om Livsplanen

Nedan följer några saker som är bra att veta om Livsplanen, lite tips och trick helt enkelt.

1. Tips på hur du jobbar med beloppen i Livsplanen.

Visa detta tips

Det enklaste sättet att jobba med Livsplanen är via Livsplans-rapporten. Där kan du snabbt uppdatera värden antingen i en period, per år, per månad eller genom att klistra in via Excel. Håll muspekaren över en kategori, tillgång eller skuld för att pen-ikonen ska komma upp.

då får du upp denna rutan där du kan jobba med beloppen:

Om du däremot vill ha en mer detaljerad kontroll, gå in på respektive kategori, tillgång eller skuld och klicka på fliken “Livsplan”. Där har du ofta fler alternativ att bygga ihop siffrorna i olika perioder med olika antagenden.

Det sista och ultimata sättet för dig som vill detaljstyra själv är att klistra in siffror som du har räknat på själv i Excel eller Google Sheets.

2. Siffrorna i Livsplanen är statiska

Visa detta tips

En viktig sak att förstå med Livsplanen är att den bygger på statiska siffror som sedan summeras. Det är alltså inte som i Excel där man gör olika antaganden och siffror uppdateras i realtid. För att Livsplanen ska praktiskt fungera så sker det mesta i två steg:

 1. Man gör någon slags beräkning som spottar ut ett belopp per månad.

 2. Spirecta sparar resultatet av beräkningen, det vill säga beloppen, inte beräkningen.

Det är viktigt att veta eftersom det kan uppstå fel i Livsplanen enligt följande.

 • Du gör en simulering av en tillgång och du sparar beloppen, t.ex. i perioden 2023-06 - 2046-06.

 • Du upptäcker att du vill göra ett stort uttag 2040-12. Du lägger in uttaget och Spirecta sväljer det.

 • Men, vad som händer nu är att den utgående balansen för 2040-12 uppdateras inte, utan kommer vara samma som innan. Dvs. värdet på tillgången skiljer inte innan och efter du lade till uttaget eftersom siffran är statisk.

 • Det korrekta sättet att göra ovan, vore att göra om hela beräkningen för tillgången. När det gäller tillgångar och skulder är det min rekommendation att nästan alltid göra om hela beräkningen istället för att försöka rätta enskilda siffror.

3. Du kan göra flera scenarion

Visa detta tips

Livsplanen i Spirecta bygger på budget-funktionen. Det vill säga att du kan skapa en ny budget och då får du möjligheten att göra en ny Livsplan. Självklart går det att kopiera siffrorna om du bara vill göra mindre förändringar utan att behöva göra om allt jobbet.

Denna del kommer att fyllas på efterhand.

1 gillning

När du är klar: Livsplanen är din budget att stämma av mot

Som vi har varit inne på är Livsplanen egentligen en förlängning av budget-funktionen i Spirecta. Det betyder att alla värden du uppdaterar, uppdaterar även budgeten. Fördelen med det blir att du kan använda Livsplanen som en vägkarta att stämma av mot - både för inkomster, utgifter, tillgångar och skulder.

När du t.ex. har uppdaterat Livsplanen med belopp, så dyker de upp som “budget” eller mål för den tillgången. På det sättet kan du följa huruvida tillgången i verkligheten följer den uppsatta planen.

1 gillning

Reserverar denna för en framtida uppdatering.

Reserverar denna för en framtida uppdatering.

Kom-igång-guiden: innehållsförteckning

Dessa artiklar hjälper dig att komma igång rätt och lätt med Spirecta:

Du kan alltid ta kontakt med oss via “Hjälp”-knappen nere till höger eller genom att skicka ett mejl till support@spirecta.se. Från och med februari 2024 erbjuder vi ett kortare personlig kom-igång-med Spirecta-möte där du även kan få feedback på din ekonomi. Ta kontakt med oss via supporten. :+1:

Tack för att du använder Spirecta!