211108 - Senaste uppdateringarna och förbättringarna i Spirecta

Hej!

Nu var det ett tag sedan vi hörde av oss med nya uppdateringar, men arbetet har pågått i det tysta. Nu har vi släppt en större uppdatering. Förutom mängder av småfel som har rättats till är dessa de största förändringarna:

Ökad säkerhet: Kryptering av alla personuppgifter i databasen

Som ett steg i säkerhetsarbetet med Spirecta så har vi nu krypterat personinformationen (läs: namn, epost, adress m.m.) i vår databas så även om någon mot all förmodan skulle få tillgång till databasen, så kommer de inte kunna koppla enskilda transaktioner, kategorier eller konton till en person.

En ändring som tagit mycket resurser i anspråk, är sjukt trist då den inte är något att visa upp för världen, men som höjer ribban ytterligare ett snäpp. Så här ser det ut i vår databas nu när man försöker kolla på Förnamn, Efternamn och E-postadress:

Förbättrad BankID-import och information i de olika stegen

Baserat på er feedback har vi tagit ytterligare ett par steg kring den automatiska BankID-importen. Vi har försökt göra processen tydligare i de olika stegen samt dokumenterat den här i forumet / manualen:

samt här finner du mer teknisk information:

Vi känner att vi har ytterligare några steg som vi kan förbättra processen innan vi släpper den ur beta. Här är t.ex. några bilder från den nya processen där vi har separerat anslutningsinformationen till ett eget steg.

Läs in .csv-fil vid den halv-automatiska importen

Vi har sett att ett vanligt fel som uppstår vid import av transaktioner är att man får en .csv-fil från sin bank, som datorn sedan vill öppna i Excel. Problemet är att Excel “förstör” formatet och beroende på version så gör den det oläsligt för Spirecta.

Därför har vi lagt till en “Läs in .csv-fil”-knapp i importen, där man kan välja sin sparade .csv-fil och så läses den in “rent” vilket gör att sannolikheten för att den ska fungera ökar drastiskt. Nedanstående bild visar funktionen.

Övriga fixade fel och funktioner

Vi har:

 • Vi har fixat felet i 12-månaders rapporten som gjorde att den inte fungerade vid anpassning av kategorier. Tack för tålamodet @Simullumis, @Oskar, @Mikael_Bengtsson m.fl.

 • Vi har fixat buggen i Excel-importen som gjorde att det ibland uppstod dubbla minus-tecken eller transaktioner importerades som minus.

 • Vi har gjort det möjligt att anpassa även Sparkvots-rapporten genom att kunna välja kategorier som i de andra rapporterna.

 • Vi har fixat fel i budget-vyn där poster ibland inte sparades.

 • Vi har uppdaterat bank-anslutningssidan under Inställningar => Din Data => Bankanslutningar

 • Vi har gjort det möjligt att ta bort alla kategorier i en kategorigrupp under förutsättning att kategorierna inte innehåller några transaktioner (praktiskt när man påbörjar balansbladet).

 • Vi har fixat fel som ibland kraschade transaktionsvyn om en transaktion innehöll ogiltiga tecken.

 • Fixat mängder av mindre kosmetiska fel.

 • Uppdaterat importmallen för Komplett Bank som ändrat formatet på sitt kontoutdrag.

 • Uppdaterat importmallen för Revolut som ändrat format.

 • Uppdaterat importmallen för SBAB som ändrat format.

 • Fixat bugg i importen som gjorde att beskrivningar ibland inte sparades.

 • Gjort ett proof-of-concept på att skapa pdf-rapporter utifrån Spirecta. Just nu bara på den vanliga resultaträkningen. Se den lilla knappen “spara som pdf” till höger om rubriken och ovanför tabellen med siffrorna.

Det som ligger för oss den närmaste tiden

Fokus de närmaste dagarna är att fixa eventuella fel som den här uppdateringen för med sig. Därefter är det fokus på ytterligare förbättra den automatiska importen via BankID och Tink så att den blir riktigt stabil och fungerande.

Trevligt! Kollade på pdf-rapporten och tycker det ser riktigt bra ut! Jag skulle kunna tänka mig ett läge där man struntar i att visa det budgeterade utan istället bara visar inkommande, förändring och utgående. Dvs så som man brukar ha den för ett företag. Men detta såg också snyggt ut :slight_smile: faktiskt inte en dum idé att kunna få ut sina siffror på bra A4 storlek!

Absolut. Mest ett proof-of-concept. Ska försöka lägga till fler efterhand. :+1: