Guide: Hantera problem med import av inkomster & utgifter för Bank-ID import

En vanlig fråga vi får är att importen med Bank-ID inte fungerar korrekt. Nedan följer en kort guide för att lösa problemet:

1. Radera anslutningen
Troligen är det ett problem hos Tink som hjälper oss att hämta datan. Testa därför att radera eventuellt befintlig anslutningar och gör ny import.

Via inställningar->Min data->Bankanslutningar.


image1920×900 80 KB

Radera så ingen finns kvar i listan.

2. Lägg till anslutningen på nytt
Via Transaktioner->Importera via BankID

3. Välj källa
Välj källan du vill importera från som i mitt fel är ett bankkonto på Länsförsäkringar och tryck på nästa:

4. Sök upp din bank
Sök upp din bank och välj en anslutning. I mitt exempel kommer “Länsförsäkringar” och “Övrigt - äldre version - Länsförsäkringar” upp. För majoriteten gäller den nyare anslutning till banken men det beror på vad du har för bankkonto. Testa dig fram och se vilken anslutning som fungerar.

5. Godkänn med Bank-ID
Sist ska du godkänna kopplingen via Tink genom att skriva in ditt personnummer och använda Bank-ID.

6. Välj rätt bankkonto
När du godkänt med Bank-ID ska du välja rätt bankkonto:

7. Importera som vanligt igen
Vanligtvis brukar det här lösa problemet om inte kan du kontakta oss i supporten: support@spirecta.se.

Vårt rekommenderade sätt att importera
Eftersom vi förlitar oss på en tredjepart för Bank-ID import är vårt föreslagna sätt att importera transaktioner med den semi-automatiska importen av kontoutdrag.

Importera via “kopiera/klistra in kontoutdrag”

Detta är det enklaste och säkraste sättet att göra det. Det stödjer majoriteten av alla banker, kreditkort och betalkort i Sverige. De som saknas mejlar du oss om så lägger vi in det inom ett par dagar. Det är även sättet som går snabbast (ingen väntetid på bankanslutning) när man vant sig vid momenten. Nackdelen är just att antalet steg är något fler än med BankID.

Steg 1. Börja med att välja konto

Visa steg 1

Öppna import-guiden via “Transationer → Importera kontoutdrag” och välj ditt första konto att importera från.

När du importerar data till Spirecta så tar du ett konto i taget. Börja med att välja ett bankkonto, betalkort eller kreditkort vars kontoutdrag du vill importera. Om du saknar ett bankkonto, kreditkort eller betalkort i listan, läs mer här.

Tips: Importera INTE från Avanza / Nordnet / LYSA etc. - Förenklat kan man säga att du inte bör importera transaktioner från rena tillgångskonton såsom t.ex. ISK, KF, AF eller liknande. Värdeökning på dessa sköts via “värdeuppdatering” som du gjorde i ett tidigare steg i kom-igång-guiden, och inte via import av transaktioner.

Steg 2. Välj bank / leverantör i listan

Visa steg 2

I listan väljer du vilken bank eller leverantör som du kommer att klistra in ett kontoutdrag från. Du kan även klistra in från Excel / Google Sheets.

Därefter väljer du bank eller leverantör i listan. Notera att du även kan välja “Excel eller Google Sheets”, läs mer här i manualen hur du klistrar in Excel-data. Om din leverantör eller bank saknas, se nedan.

Saknas din bank / leverantör?

Om din leverantör mot förmodan saknas, då kan du ta kontakt med oss så hjälper vi dig att lägga upp dem i listan. Vi kommer dock behöva din hjälp, så du får gärna klistra in ca 50 rader från ditt kontoutdrag i detta formulär. Notera även att du i listan kan välja “Excel” och klistra in från en excel fil med tre kolumner (datum, beskrivning, belopp).

Steg 3. Logga in på din andra bank

Visa steg 3

Kopiera kontoutdraget på din bank / ladda ner en .csv-fil.

Öppna sedan din bank i en annan flik i webbläsaren och :

  1. Logga in på din bank.
  2. Välj relevant tidsperiod (max 1 månad i taget)
  3. Kopiera hela kontoutdraget (eller ladda ner en .csv-fil om din leverantör tillåter det).

Om din leverantör ger möjligheten att ladda ner en .csv-fil, ta den. Det brukar underlätta importen och göra den bättre. Importera även max 1 månad i taget. Det är fördelaktigt på flera sätt. Det ger Spirecta möjligheten att lära sig mellan dina importer och komma med förslag på kategorisering. Dessutom är det enklare att korrigera om det mot förmodan skulle bli fel.

Steg 4. Klistra in datan i Spirecta

Visa steg 4

Klistra in kontoutdraget i det vita fältet i guiden eller ladda upp .csv-filen via .csv-fliken.

Steg 5. Kategorisera dina transaktioner

Visa steg 5

Gå genom de olika transaktionerna och bokför dem genom att välja korrekt kategori, eller spara dem till senare via observationskontot.

När Spirecta har tolkat ditt kontoutdrag, då kan du kategorisera de olika transaktionerna. Några tips i detta steg:

  1. Okänd transaktion? Använd observationskontot - ibland kan det dyka upp en transaktion som man inte direkt känner igen (t.ex. ett Klarna-köp som ens partner har gjort :wink:) eller som man helt enkelt vill följa upp senare. I dessa fall rekommenderar vi att använda den så kallade “Observationskategorin”. Då kan du komma tillbaka till denna senare, få en lista på alla oklara transaktioner och boka om dem efterhand.

  2. Dela upp vissa transaktioner i två - vissa banker brukar slå ihop flera transaktioner i en. Det är typiskt för lån där både amortering och ränta bokförs i samma “betalning”. I kategoriseringssteget kan du dela upp en transaktion i två, så att du får en utgiftstransaktion för räntan och en annan för amorteringen. Läs mer här.

  3. Spara tid: Bokför INTE överföringar - du sparar en hel del arbete genom att inte bokföra överföringar mellan dina konton. Det tar ofta ganska mycket tid och bidrar egentligen inte med något annat än att ge dig saldot vid ett specifikt datum. Det kommer innebära att ditt saldo kommer vara fel, men det går enkelt att fixa till med “Stäm av balansen”. Läs mer här.

Du kan läsa ännu mer om detta steg i vår fördjupning i manualen.

Steg 6. Gör om stegen ovan för alla dina bankkonto, betal- och kreditkort

Visa steg 6

Steg 6A: Gör om steg 2 - 5 för de historiska månader som du önskar att importera för det specifika kontot eller kreditkortet.

Steg 6B: Gör om steg 1 och 6 för alla dina bankkonton, betalkort och kreditkort samt andra tillgångar som innehåller betalkort.Andra sätt att importera

För den avancerade användare finns det ytterligare sätt att få in data i Spirecta. Vi stödjer t.ex. flera olika sätt att importera data via eller från Excel.

Klicka här för att läsa om ytterligare sätt att importera data till Spirecta

Vi har dessutom flera andra sätt och verktyg för att importera data. Du kan få en snabb överblick av dessa nedan:

Lägg till flera transaktioner manuellt Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Lägg till en enskild transaktion Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Kopiera / Klistra in via Excel Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Importera via .csv-fil Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Importera via Excel-fil Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Avancerad import via Excel (debet/kredit) Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta