Kom igång - Steg 7 - Importera inkomster och utgifter

I det här steget i kom-igång-guiden är målet att lägga till / importera dina inkomster och utgifter från dina kort och konton. Här har du Spirectas stora styrka eftersom vi kan sammanställa transaktioner från alla källor och samla allt på ett och samma ställe.

Introduktion och syfte

En av de stora fördelarna med Spirecta är att vi kan ta in data från väldigt många olika banker, kortleverantörer och finansiella institut och sammanställa det på ett och samma ställe. På det sättet kan du få en helhetsbild av din ekonomi som finns på få, om något, annat ställe. Det hjälper dig i sin tur att kunna dra slutsatser från informationen och kunna följa upp och styra din ekonomi på ett nytt sätt.

Eftersom att lägga till / importera data är en av de viktigaste uppgifterna i Spirecta - något som du dessutom kommer att göra löpande över tid - finns det flera olika sätt att lägga till transaktioner i form av inkomster, utgifter och överföringar.

Målet med detta steg är: att du har fått prova på, genomfört och känner dig bekväm med olika sätt att importera data till Spirecta från dina bankkonton och kreditkort.

Ett tips på vägen: låt det ta lite tid och vara lite ovant

Att importera data till Spirecta tar lite i tid de första gångerna du gör det. Det handlar både om att det är lite ovant, men också att Spirecta inte har lärt sig din ekonomi. Det innebär att du inte kommer att få så många förslag i kategoriseringen och det kan kännas som att det tar tid och är lite klurigt.

Vårt tips är att låta det vara okej. Det här är jobbet som du kommer att få “betalt” för i framtiden. Dessutom kommer Spirecta lära sig mer om din ekonomi med varje transaktion och på sikt kommer det inte ta många minuter att bokföra historiska transaktioner från ett konto. Det är då du på riktigt kan fokusera på att analysera data istället för att lägga tid på att få in datan i Spirecta.

De två rekommenderade sätt att importera data

De två sätten som vi primärt rekommenderar är:

Importera via kopiera / klistra in kontoutdraget Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Importera via BankID Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta

För att du ska få en snabb känsla med för- och nackdelar:

 • Importera via kopiera / klistra in kontoutdraget - fördelen är att det stödjer 99 % av alla banker, kreditkort och betalkort i Sverige. De som saknas mejlar du oss om så lägger vi in det inom 48 timmar. Det är även sättet som går snabbast (ingen väntetid på bankanslutning) när man vant sig vid momenten. Nackdelen är just att antalet steg är något fler än med BankID.

 • Importera via BankID - fördelen är att när det fungerar så är det väldigt lätt att göra rätt. Inga steg som kan gå fel eller data som kan misstolkas. Däremot finns inte alla banker och det kan ta 1-3 minuter att ansluta till din bank och tyvärr fungerar inte alltid anslutningen då vi är beroende på externa parter.

Många Spirecta användare gör en kombination av ovan. Man börjar t.ex. med BankID och om det inte fungerar så går man över till kopiera/klistra in-sättet. Det går utmärkt och du kan testa både och.

För den avancerade användare finns det ytterligare sätt att få in data i Spirecta. Vi stödjer t.ex. flera olika sätt att importera data via eller från Excel.

Klicka här för att läsa om ytterligare sätt att importera data till Spirecta

Vi har dessutom flera andra sätt och verktyg för att importera data. Du kan få en snabb överblick av dessa nedan:

Kopiera / Klistra in via Excel Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Importera via .csv-fil Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Importera via Excel-fil Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Lägg till flera transaktioner manuellt Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Lägg till en enskild transaktion Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta
Avancerad import via Excel (debet/kredit) Läs mer i manualen Öppna guiden i Spirecta

Om du vill så kan du läsa mer i manualen här i forumet:

Tips inför att du börjar importera

För att underlätta ditt arbete med importer har vi samlat några tips som vi andra användare har lärt oss den hårda vägen.

 • Utgå från ditt startdatum i steg 4. - Börja med att utgå från startdatumet du valde i steg 4 när du satte startvärdena för dina tillgångar och skulder. Importera från och med startdatumet och en månad i taget fram till föregående månadsskifte (eller dagens datum).

 • Prova gärna olika sätt att importera - Välj ett av sätten som du vill importera ovan. Vi rekommenderar antingen “kopiera/klistra in kontoutdrag” eller “importera via BankID” och läs mer om hur det går till. Om BankID-import inte fungerar, så fungerar alltid ett annat sätt.

 • Importera max 1 månad i taget - Ett viktigt tips på vägen är att bara importera en månad i taget. Det är fördelaktigt på flera sätt. Det ger Spirecta möjligheten att lära sig mellan dina importer och komma med förslag på kategorisering. Dessutom är det enklare att korrigera om det mot förmodan skulle bli fel.

 • Importera INTE från Avanza / Nordnet / LYSA etc. - Förenklat kan man säga att du inte bör importera transaktioner från rena tillgångskonton såsom t.ex. ISK, KF, AF eller liknande. Värdeökning på dessa sköts via “värdeuppdatering” och inte via import av transaktioner. Enda gången Avanza t.ex. är intressant att importera från är när du vill bokföra t.ex. courtage-kostnader.

 • Okänd transaktion? Använd observationskontot - ibland kan det dyka upp en transaktion som man inte direkt känner igen (t.ex. ett Klarna-köp som ens partner har gjort :wink:) eller som man helt enkelt vill följa upp senare. I dessa fall rekommenderar vi att använda den så kallade “Observationskategorin”. Då kan du komma tillbaka till denna senare, få en lista på alla oklara transaktioner och boka om dem efterhand.

 • Dela upp vissa transaktioner i två - vissa banker brukar slå ihop flera transaktioner i en. Det är typiskt för lån där både amortering och ränta bokförs i samma “betalning”. I kategoriseringssteget kan du dela upp en transaktion i två, så att du får en utgiftstransaktion för räntan och en annan för amorteringen. Läs mer här.

 • Bokföra överföringar? Om du bokför överföringar så får du fördelar med att belopp, saldon, sparande och andra rapporter blir korrekta. Det går dock att skippa dem och korrigera värden i efterhand. Kontakta oss isf. så hjälper vi dig. :+1:

 • Ensam om Spirecta men två i hushållet? - om du använder Spirecta själv och har t.ex. ett gemensamt konto där ni betalar hälften av kostnaderna var, då kan du i detta steg dividera alla kostnader med två. Då får du bara din del av kostnaderna. Läs mer här.

Uppgift: Importera och kategorisera din data

Din uppgift är således att importera data från de bankkonton och de kreditkort som du använder i din löpande ekonomi. Det vill säga mer eller mindre ska du bara importera konton som du kan handla på ICA för, betala en faktura från eller få in en lön.

Uppgift 1) Gå till respektive guide i Spirecta (kopiera/klistra in kontoutdrag eller importera via BankID) och påbörja importen för dina olika bankkonton. Notera att om du t.ex. har två bankkonto på Swedbank så ska du göra två separata importer för dessa. Har du ytterligare ett bankkonto på SEB så importerar du på samma sätt från det.

Uppgift 2) Gör samma sak som i uppgift 2 för alla dina kredit- och betalkort. Det vill säga att om du har ett American Express och ett Mastercard från Komplett Bank, då gör du en import för respektive kort.

Precis som vanligt så är inget permanent i Spirecta, du kan alltid komma tillbaka och komplettera eller ändra. Det viktigaste i det här steget är att du känner dig trygg i processen och hittar ditt sätt för att importera data från just din bank eller leverantör.

Överkurs: vanliga frågor och svar

Visa de vanliga frågorna och svaren

Även om vi har designat för att processen ska vara så smidig som möjlig så kan det uppstå situationer som videon ovan inte tar upp. Nedan följer några av vanliga frågor och svar.

 1. Min bank finns inte med i listan att ansluta till via BankID - Om din bank inte är med i rullistan så betyder det att den idagsläget inte stödjer export av data. Vi rekommenderar då att använda den manuella importen där du kopiera/klistrar in-kontoutdraget. Kontakta oss gärna via hjälp-knappen så att vi får reda på vilken bank som saknas.

 2. Min bank finns inte med i den manuella importen i steg 2 - Om din bank eller leverantör inte är med i listan, då kan vi hjälpas åt att lägga till den. Läs mer här i manualen om vilken information du kan hjälpa oss med. Självklart lägger vi till din bank kostnadsfritt och ganska omgående. :blush:

  Tillsvidare rekommenderar vi att se om du kan använda BankID-importen istället, alternativt gå omvägen via Excel. Spirecta stödjer flera sätt att importera data från Excel, mer info finns här, här och här.

 3. Mitt konto eller kort är syns inte listan när jag ska importera - det är bara vissa tillgångar / skulder som är valbara vid import. Du kan läsa mer här i manualen hur du gör för att ett konto ska dyka upp i listan i första steget i importerna.

Överkurs: exempel från rapporterna

Visa hur det kan se ut i rapporterna när du är klar med kom-igång-guiden. 🤓

I framtiden, när du har lagt till alla dina skulder och uppdaterat dem med värde så kommer du kunna få fram rapporter som liknar bilderna nedan. Du behöver inte göra något med rapporterna just nu, utan det är mest en inspiration så att du kan se hur den här delen hänger ihop med resten av Spirecta.

Nedan följer en bild från den 12-månaders resultatrapporten som visar ett helikopterperspektiv över summan av dina inkomster och utgifter.

Det här kan du sedan bryta ner på grupp och kategorinivå:

Naturligtvis kan du även se vilka transaktioner som ligger till grund för respektive belopp:

Andra intressanta rapporter är t.ex. Sparkvot och ditt sparande över tid-rapporten:

Överkurs: fördjupningsartiklar i forumet

Visa lista med fördjupningsartiklar.

Du kan även ha glädje av följande artiklar:

Nästa steg i kom-igång-guiden

Bra jobbat, nu kan du gå vidare till nästa steg i kom-igång-guiden. Om du har frågor, använd hjälp-knappen eller skriv en kommentar nedan. Glöm inte bort att du är välkommen på ett digitalt introduktionsmöte eller en workshop där du kan ställa frågor.

:arrow_right: Till nästa steg (8) i kom-igång-guiden
:arrows_counterclockwise: Tillbaka till innehållsförteckningen
:arrow_left: Föregående steg (6) i kom-igång-guiden