Kom igång - Steg 7. - Uppdatera värdet på dina tillgångar

Uppdatera värdet på dina tillgångar

Nu är det dags att uppdatera värdet på dina tillgångar i Spirecta. Det är underlag som Spirecta behöver för att i nästa steg kunna sammanställa dem från flera olika perspektiv. Det i sin tur kommer leda till att du kommer få ett bättre sparande och förhoppningsvis tjäna mer pengar över tid.

Tillgångarna, kanske den viktigaste delen i en privatekonomi?

I den här delen handlar det om att ställa in aktuellt värde på alla de tillgångar som du har. Beroende på hur komplex din ekonomi är kan det här gå väldigt fort eller ta lite längre tid. Däremot tror vi att du kommer att upptäcka att det här är en av de roligaste uppgifterna.

Tillgångarna är kanske den viktigaste delen i en ekonomi enligt oss. Riktigt bra tillgångar skapar nämligen inkomster som kan användas för att antingen betala utgifter eller för att skaffa ännu mer tillgångar. Som i sin tur skapar ännu mer inkomster som kan köpa ännu mer tillgångar. Ja, vi tror du ser vart vi är på väg. Då har vi inte ens lagt till ränta-på-ränta-effekten. :slightly_smiling_face:

Lägg därför gärna lite extra tid på den här delen. Precis som vanligt är det viktigaste inte att det blir 100 % rätt från början, utan att du förstår den, känner dig trygg och börjar få underlag till rapporterna. Du kan alltid komplettera och korrigera i efterhand.

En kombination av att veta och gissa

Vissa tillgångar, som t.ex. ett investeringssparkonto är enkelt att sätta ett dagsvärde på. Det är bara att logga in på t.ex. Banken, Avanza/Nordnet, LYSA eller motsvarande och se vad värdet är idag. Andra tillgångar som t.ex. boendet, bilen eller en tavla är klurigare.

När du sätter värdet på dina tillgångar blir det således en kombination av att veta och ibland att gissa. Det är helt okej.

Uppgifterna att göra

Det som vi rekommenderar att du gör i den här delen är att:

Vanliga frågor, tips och scenarion

Nedan har vi sammanställt några tips, vanliga frågor och scenario som kan uppstå när man börjar arbeta med att uppdatera värdet på sina tillgångar.

Några tips på vägen

  1. Värdera bilen online - Det finns flera tjänster på nätet som kan värdera en bil direkt med hjälp av registreringsnumret och några knapptryck. Du kan testa t.ex. KVD.se den ger ett uppskattat försäljningspris som du kan föra in i Spirecta.
  2. Värdera boendet online - Booli har en värderings tjänst online där man kan värdera sitt boende online (och till och med bevaka värdet över tid) genom några enkla knapptryck.
  3. Minpension.se ger värdet på pensionerna - Den bästa tjänsten för att få en sammanställning av värdet på sina pensioner är minpension.se och Pensionsmyndighetens hemsida. De samlar nämligen ihop informationen på ett och samma ställe åt dig.
  4. Jämförelsevärdera med Blocket/Tradera - Ett annat tips är att hitta värdet på något - t.ex. en sommarstuga, motorcykel eller pryl - är att använda Blocket eller Tradera för att hitta en liknande produkt.

Om du har tips på andra tjänster som vi inte har nämnt, kommentera gärna nedan så hjälps vi åt. :+1:

Några vanliga frågor

  1. Värdera till inköps- eller marknadsvärde? - Det finns lite olika skolor kring hur man ska ange värdet på en tillgång. Inom företagsbokföring anger man ofta inköps- eller anskaffningsvärdet medan vi som privatpersoner ofta pratar om marknads- eller försäljningsvärdet idag.

    Det finns inget 100 % rätt svar men vi rekommenderar att använda marknadsvärde idag. Man får gärna även använda en försiktighetsprincip. Det finns ingen anledning att maxa värdet på tillgångarna om man inte skulle kunna få ut värdet om man sålde. Den enda man lurar i ett sådant fall är ju sig själv. Syftet är ju att ha en bra karta över verkligheten som möjligt.

    Oavsett vilket sätt du väljer är det viktigt att du över tid gör på samma sätt för att få kunna dra korrekta slutsatser från rapporterna.

  2. Jag får inte riktigt värdet att stämma mellan Spirecta och verkligheten - Spirecta beräknar värdet på en tillgång som summan av startvärdet, alla insättningar, alla uttag och alla värdeförändringar. Det innebär att om man sparar en transaktion innan startvärdet (t.ex. genom att importera äldre kontoutdrag) så kan det bli fel. Vi har en fördjupningslektion på det scenariot här

Frågor, kommentarer eller funderingar

Klicka gärna på “svara” för att ställa frågor eller dela med dig av dina funderingar. Vi läser och svarar på majoriteten av alla kommentarer. :+1:

:arrow_right: Till steg (8) i kom-igång-guiden
:arrows_counterclockwise: Tillbaka till innehållsförteckningen
:arrow_left: Föregående steg (6) i kom-igång-guiden

Hej! Får inte länken till fördjupningslektionen att funka ” Vi har en fördjupningslektion på det scenariot här”

Tack @VeronicaW - då är länken uppdaterad. Den finns även här. :+1:

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne:Jag har ett AB med min man, hur bokför jag värdet?

Ett inlägg delades upp till ett nytt ämne: Lyckas inte importera från Qliro