Kom igång - Steg 3. - Anpassa dina tillgångar

Anpassa dina tillgångar

Genom att lägga till och anpassa alla dina tillgångar i Spirecta kommer du kunna få perspektiv på ditt sparande och dina investeringar som du med stor sannolikhet inte haft förut.

Skräddarsy dina tillgångar

Det tredje steget i att skräddarsy Spirecta för dig och din privatekonomi är att anpassa dina tillgångar. Dina tillgångar är något förenklat det som du äger som du skulle kunna sälja och få pengar för.

Tillgångar finns i många olika former. De vanligaste tillgångarna som de flesta av oss har är t.ex. bankkonto, boende, bil och olika typer av investeringar såsom fonder, aktier och liknande.

Syftet i den här delen av kom-igång-guiden är att se till att Spirecta matchar din privatekonomi i verkligheten. Du kommer att få skapa, ändra och uppdatera dina tillgångar.

Det som vi rekommenderar att du gör i det här steget är:

Uppgifter att göra

  • Öppna översikten med dina tillgångar

  • Ta bort de tillgångar som inte är relevanta

  • Lägg till de som eventuellt saknas

  • Byt namn på de som du finner lämpligt

OBS! Du behöver inte sätta några startvärden i det här läget. Det kommer du att göra i en lektion lite senare. :+1:

Checklista: Har du fått med dessa tillgångar?

Har du tagit med alla dina …

1) … bankkonton? (t.ex. Swedbank, SEB, Nordea) - I din lista med tillgångar borde alla de bankkonton som du/ni har i hushållet vara med. Det gäller båda det gemensamma räkningskontot, sparkontot, buffertkontot, privata kontot och semesterkontot om det finns. Om du har konto även på en annan bank så ska det också tas med.

Tänk på att om du även har sparkonto på t.ex. Avanza (Sparkonto+), Nordax, Collector eller annan aktör nischaktör så bör de också läggas till.

2) … betalkort (t.ex. Revolut, PFC, N24)? - Om du har ett betalkort eller annat kort som du sätter in pengar på i förväg så ska det också läggas till som en tillgång. OBS! Det gäller ej kreditkort som du betalar på räkning i efterhand, det är en skuld vi lägger till i nästa steg.

3) … värdepappersdepåer (t.ex. ISK, KF och AF)? - Har du tagit med alla värdepapperskonton som du har t.ex. på Avanza, Nordnet och andra ställen? Om du har flera depåer då ska alla upp som olika tillgångar i Spirecta.

4) … konton hos din fondrobot (t.ex. LYSA, Opti, Fundler)? - Om du använder en fondrobot som t.ex. LYSA och har flera konton där såsom sparande till pension, sparande till barnen, mellanriskssparande eller motsvarande, då ska alla dessa med.

5) … dina tjänstepensioner? (t.ex. AMF, SPP, Kåpan) - Om du har haft olika arbetsgivare där du har fått olika tjänstepensioner, då ska alla dessa också föras in i Spirecta. Använd gärna minpension.se som stöd för att hitta alla dina pensioner.

6) … övriga pensioner? (t.ex. PPM och IPS) - Om du även har individuellt pensionssparande (IPS) sedan tidigare då ska du ha även det i Spirecta jämte din premiepension (PPM) och din allmänna inkomstpension.

7) … materiella tillgångar? - Om du har ett hus, en bostadsrätt, en bil, båt, motorcykel, fyrhjuling, fritidshus eller motsvarande då ska alla dessa läggas in. Övriga materiella tillgångar kan du välja själv om du vill lägga till. De flesta väljer att inte lägga in saker i hemmet om det inte är av speciellt värde som t.ex. dyr konst.

8) … alternativa investeringar? - Om du har pengar i alternativa investeringar såsom Tessin, Trine, Savelend, Lendify, BullionVault och liknande då ska dessa tas med som separata tillgångar. Det gäller även skog, guld och andra reala tillgångar.

9) … lån till andra? - Om du har lånat ut pengar till någon annan så är det faktiskt också en tillgång som du äger.

10) … egna bolag? - Om du har ett eget bolag, är delägare i ett eller äger andra onoterade aktier så ska de också läggas till som tillgångar i Spirecta.

11) … ditt skattekonto? - om du har betalat in pengar i förskott till Skatteverket och har pengar stående på ditt skattekonto så är även det en tillgång som faktiskt bör läggas till.

I grunden handlar det om att allt som du äger som du skulle kunna sälja och få pengar för borde du ha med i Spirecta. De flesta väljer dock att inte ta med det vanliga bohaget såsom möbler, inredning och motsvarande om det inte är av särskild art (t.ex. dyr konst).

Frågor, kommentarer eller funderingar

Klicka gärna på “svara” för att ställa frågor eller dela med dig av dina funderingar. Vi läser och svarar på majoriteten av alla kommentarer. :+1:

:arrow_right: Till nästa steg (4) i kom-igång-guiden
:arrows_counterclockwise: Tillbaka till innehållsförteckningen
:arrow_left: Föregående steg (2) i kom-igång-guiden

Inga tankar på att ha dessa uppdelade?
Jag antar att det inte är nå problem att bara skapa flera tillgångar och döpa dom efter just AMF, KPA, SPP osv osv.
Hur tänker du, är det enklaste vägen att gå för att speca upp det mer.
Hur tänker andra användare ?
Jag tänker mest för statistikens skull, och samtidigt få möjligheten att gå bakåt och kolla vilka som gått bra och inte. Antar att det är fler än jag som har en hel radda med just tjänstepensioner.

Exakt, det går alldeles utmärkt och jag rekommenderar faktiskt att ha det så. Just av anledningen som du nämner, att kunna följa upp det. :+1:

1 gillning